Wist je dat?

Zoals planten zonlicht, water en mineralen nodig hebben om te bloeien, zo hebben mensen psychologische basisbehoeften. Zijn ze vervuld, dan voel je je beter in je vel, kan je flexibeler handelen en ga je veerkrachtiger om met moeilijkheden. En het heeft een positieve impact op je studies en prestaties. Worden de basisbehoeften beknot, dan voel je je minder goed en ben je kwetsbaarder voor emotionele problemen.

Het ABC-fundament

Om je fysiek goed te voelen, moet je gezond eten en drinken en voldoende slapen. Om je mentaal goed te voelen, is de vervulling nodig van drie psychologische basisbehoeften. Dat is universeel, van alle tijden en voor alle mensen in de wereld.

Het gaat om de behoefte aan:

  • autonomie: de behoefte om jezelf te kunnen zijn. Je voelt je vrij om je mening te uiten en zelf keuzes te maken. Je kan authentiek handelen.

  • verbondenheid: de behoefte om een warme, hechte band te hebben en te ontwikkelen met anderen. Je voelt verbondenheid als je iets voor iemand betekent of bij een groep hoort.

  • competentie: de behoefte om je bekwaam te voelen in wat je doet. Je hebt vertrouwen in jezelf, brengt taken en uitdagingen tot een goed einde en zet zo stappen in je groeitraject.

Samen vormen deze drie behoeften het ABC-fundament.

Ontdek hoe je jouw ABC-batterij kan opladen

Het roer in eigen handen: LifeCraft

LifeCraft is een online zelfhulpprogramma waarin je leert aandacht te hebben voor je ABC-behoeften. Je ontdekt hoe je ruimte maakt voor wat jij echt belangrijk vindt. Zo geef je richting aan je leven, raakt je ABC-batterij opgeladen en voel je je energieker.

Verbondenheid als vitamine en medicijn

Voel je je verbonden met je hogeschool of universiteit en heb je een goede relatie met docenten en medestudenten? Dan heb je tweemaal minder kans om emotionele problemen te ontwikkelen. Je voelt je beter in je vel en presteert vaak ook beter.

Verbondenheid geeft je het gevoel dat je er niet alleen voor staat en beschermt je op moeilijke momenten. En wat extra fijn is: jij geeft datzelfde gevoel aan mensen met wie je je verbonden voelt. Maar verbondenheid is veel meer dan een gevoel. Het gaat ook over deel uitmaken van een groter geheel en daar betekenis in vinden.

Wel in je vel

Het leven van een student is meer dan studeren, toch? Sport en cultuur zijn ideaal om fit te blijven en met vrienden af te spreken. De studentenvoorzieningen van jouw hogeschool of universiteit hebben een rijk aanbod voor je klaar.

Ontmoet studenten

Wil je graag studenten ontmoeten? Of wil je van jouw universiteit, hogeschool of studentenstad een warme plaats maken waar iedere student zich welkom en thuis voelt? Ontdek dan de vele activiteiten voor en door studenten. Ook voor wie het moeilijk heeft.

PepSpace

Op iemand kunnen rekenen, ook als je het even moeilijk hebt, is zoveel waard. Daarom is er PepSpace. Een plek vol warme complimenten, peptalk en digitale duwtjes in de rug. Om bij te tanken of door te sturen aan wie het nodig heeft.

Want door te delen, wordt wat zwaar is lichter.