Motivatie heeft te maken met de drijfveer of beweegreden om actie te ondernemen of vol te houden. Studiemotivatie verwijst naar de redenen die je hebt om je in te zetten voor je studies.
Een studierichting kiezen die aansluit bij mijn interesses, maakt dat ik nu graag studeer.
Motivatie is een belangrijke factor om vol te houden, je doelen te bereiken en je goed in je vel te voelen. Elke student heeft een mix aan motieven om zich in te spannen voor zijn of haar studies. Het ideale motivatieprofiel combineert een hoge mate van zin of ‘goesting’ om te studeren en een lage mate van studiedruk. Je motivatie om je aan een taak te zetten verschilt van moment tot moment en hangt af van diverse factoren, zoals de aard van de leerstof of de motiverende stijl van een docent. Hoe meer autonoom, verbonden en competent je je voelt tijdens je studies, hoe beter het gesteld is met je motivatie en betrokkenheid.
De zelfdeterminatietheorie, een van de hedendaagse theorieën over motivatie, onderscheidt verschillende types motivatie:
Je motivatie verschilt vaak van vak tot vak en je bent niet of alleen autonoom of alleen gecontroleerd gemotiveerd. Vaak vertoon je een mix van meerdere motivatietypes. Dit is bijvoorbeeld zo wanneer je een interessant stuk leerstof aan het verwerken bent (autonome motivatie) terwijl je ook van je ouders te horen krijgt dat je bij slechte resultaten onverbiddelijk moet stoppen met je studies (gecontroleerde motivatie).
Het ideale motivatieprofiel combineert een hoge mate van studiezin (‘goesting’) met een lage mate van studiedruk ‘moet-ivatie’. Uit onderzoek blijkt dat autonome motivatie de meest gewenste motivatie is en positieve gevolgen heeft voor hoe zelfstandig en grondig je studies aanpakt. Je maakt dan gebruik van meer diepgaande verwerkingsstrategieën, plant je studiewerk beter en kan je daar ook beter aan houden. Negatieve ervaringen zie je eerder als leerkansen dan als redenen om af te haken. Door te studeren heb je als autonoom gemotiveerde student het gevoel jezelf te kunnen ontplooien. Als je autonoom gemotiveerd bent, geeft studeren jou energie en je ontwikkeling een boost.
De drie psychologische basisbehoeften, autonomie, verbondenheid en competentie, geven zuurstof aan je motivatie. Hoe meer autonoom, verbonden en competent je je voelt tijdens je studies, hoe beter het gesteld is met je motivatie en je goesting, je enthousiasme en je gedrevenheid. Van autonome (en dus kwaliteitsvolle) motivatie is dus maar sprake als in zekere mate aan deze psychologische basisbehoeften is voldaan.
Hoe sterk je op een bepaald moment gemotiveerd bent voor een activiteit, hangt af van drie factoren:
Het inplannen van voldoende leuke momenten met mijn studiegenoten, maakt dat ik erna meer gemotiveerd aan de slag ga.
Het is normaal dat je motivatie af en toe een dipje kent. Wil je je studiemotivatie opkrikken, dan kan je werken aan de factoren die je motivatie beïnvloeden. Hieronder vind je enkele tips.
In de online programma’s Gezonde Levensstijl en LifeCraft vind je een brede waaier aan tools om jezelf te versterken. Je ontdekt er ook hoe je je essentiële behoefte aan autonomie, verbondenheid en competentie - het ABC-fundament - kan vervullen en verstevigen.
Vind je het moeilijk om jezelf te motiveren? Praat dan met iemand bij wie je je goed voelt en die je vertrouwt. Liefst iemand die je kent, zoals een goede vriend of vriendin, je ouders, zus of broer. Praten lucht op en helpt je ook om zelf de dingen op een rijtje te zetten. Blijft het motivatieprobleem hardnekkig aanwezig en gaat het verder dan je studies, dan kan een gesprek met een studieadviseur en/of psycholoog nuttig zijn.
Host Carola praat met student Mathias en met Maarten Vansteenkiste, professor in de ontwikkelingspsychologie (UGent). Thema is het ABC-fundament, de drie psychologische basisbehoeften voor mentaal welzijn.
Onderwijskiezer.be biedt onderwijsnet-overschrijdende en neutrale informatie over het ganse onderwijslandschap in Vlaanderen en Brussel.
Columbus is een online platform dat je helpt bij het kiezen en begeleiden van je studiekeuze in het secundair onderwijs.
Je bent niet alleen. Maak kennis met inspirerende verhalen van studenten over kwetsbaarheid en twijfel, maar ook over de kracht van verbondenheid.
Bekijk de verhalen