In welke mate proberen studenten hun ABC vorm te geven?

Wist je dat?

Door bewust te zijn van de activiteiten, personen en contexten die je ABC-behoeften goed doen én door proactief acties te ondernemen die je ABC-behoeften goed doen, voed je jouw ABC-fundament of batterij. Actief inzetten op je ABC-behoeften - ook wel need crafting genoemd - draagt bij tot je veerkracht en mentaal welzijn.

Omdat de onlinewereld een belangrijke rol speelt in het leven van studenten, werd behoeftevormgeving zowel in de offlinewereld als onlinewereld (sociale media) gemeten.

Studenten zetten iets meer in op verbondenheid en autonomie, terwijl competentie de minst voldane behoefte is.
Studenten lijken zich in het offlineleven meer bewust te zijn van welke activiteiten hun behoeften een boost geven en/of lijken beter in staat te zijn om behoeftebevredigende keuzes te maken in hun activiteiten, dan in het onlineleven op sociale media.

Meer specifiek 6% van de studenten weinig autonomievormgeving in het offlinedomein versus 17% in het onlinedomein. Dat is vergelijkbaar met verbondenheidvormgeving waar 6% van de studenten weinig verbondenheidsvormgeving rapporteert in het offlinedomein versus 17% in het onlinedomein. Voor competentie rapporteerde 10% weinig competentievormgeving in het offlinedomein terwijl dit 25% was in het onlinedomein.

Conclusies

  • Studenten lijken zich meer bewust van welke activiteiten hun behoefte aan autonomie en verbondenheid maximaliseren en/of zoeken vaker proactief deze activiteiten op, in vergelijking met activiteiten die hun behoefte aan competentie maximaliseren;
  • Studenten zijn zich in het offlineleven meer bewust van welke activiteiten hun behoeften een boost geven en/of zijn beter in staat om behoeftebevredigende keuzes te maken in hun activiteiten, dan in het onlineleven op sociale media;
  • Behoeftevormgeving kan getraind worden. Dagelijkse behoeftevormgeving werpt vruchten af.