Wist je dit?

Veel studenten brengen het grootste deel van de dag - gemiddeld meer dan 8 uur - zittend door. Mannen zitten nog iets meer stil dan vrouwen, 8,7 uur tegenover 8,1 uur per dag. Als je lang stilzit, gaan je spieren in slaapmodus. Daardoor verlopen je metabole processen niet meer zoals het moet,
wordt je vetafbraak afgeremd en vermindert je concentratie. Bewegen is dus goed voor je fysieke en je mentale gezondheid.

Voordelen van bewegen

Bewegen heeft heel wat voordelen, zo is het bijvoorbeeld goed voor:

  • je concentratie
  • je geheugen
  • je bloeddruk
  • een gezond gewicht
  • een goede nachtrust
  • een ontspannen gevoel
  • je mentale gezondheid: minder kans op depressie, angstgevoelens en stress
  • de versterking van je immuunsysteem

Naast deze voordelen heb je dankzij voldoende beweging ook minder kans op ziekten zoals kanker, dementie, hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Bewegingsaanbevelingen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) formuleerde bewegingsaanbevelingen over hoeveel je best beweegt om gezond te zijn. Zo beweeg je, gespreid over de week, best 150 tot 300 minuten aan matige intensiteit of 75 tot 150 minuten aan hoge intensiteit (of een combinatie van beide). Dat kan bijvoorbeeld zijn: 5 dagen per week 30 minuten wandelen, elektrisch fietsen of rijden in de rolstoel aan een goed tempo (matige intensiteit) of 3 dagen per week 25 minuten joggen, stevig doorfietsen of rolstoelbasketten (hoge intensiteit).

Onderstaande tabel geeft je een handig overzicht.

tabel 1

Een evenwichtig bewegingspatroon

In een gezond bewegingspatroon wissel je zitten, staan en bewegen af. Maak er dus een gewoonte van om voldoende te bewegen. De bewegingsdriehoek helpt je te bepalen hoelang (duur), hoe vaak (frequentie) en aan welke intensiteit je best beweegt.

Met deze tips maak je bewegen leuk én haalbaar:

  • Elke stap telt. Bewegen gaat niet alleen over sporten. Probeer het grootste deel van de dag licht intensief te bewegen. Wat denk je van staand surfen (op het internet), rondstappen tijdens het studeren, poetsen op muziek of een wandellunch?
  • Beweeg ook dagelijks eens aan matige intensiteit, fiets bijvoorbeeld naar de les of neem de trap.
  • Zoek fijne, ontspannende activiteiten die actief zijn. Dansen, in de tuin werken of wandelen met vrienden bijvoorbeeld. Een sport die je graag doet, hou je ook beter vol en samen met een vaste sportvriend(in) zal je meer gemotiveerd zijn om te sporten.
  • Stel haalbare doelen. Begin rustig, verhoog eerst de frequentie (vaker sporten), dan pas de intensiteit. Zo vergroot je je slaagkansen op lange termijn. Ben je het bijvoorbeeld niet gewoon om te lopen, start dan niet meteen met 10 kilometer.
  • Wees mild voor jezelf. Er zullen momenten zijn waarop je je doelen niet haalt, misschien omdat je benen niet meewillen of omdat je bewegingsmoment er ondanks je inspanningen toch niet van komt. Wees dan niet te streng voor jezelf: er is niets verloren en volgende keer beter.
  • Voorzie een variatie aan mogelijke activiteiten. Dan kan je je beweging kiezen naargelang je tijd, het weer, je gezelschap en je zin.
  • Plan beweging in je agenda. En hou een regen-alternatief achter de hand.
  • Maak je persoonlijke ‘smoezenlijstje’: naar welke uitvluchten en redenen grijp jij om niet te bewegen? Maar zoek ook opstapjes: wat helpt je om toch de stap naar beweging te zetten? De voorbeelden hiernaast kunnen je misschien inspireren.

Aan de slag

Het online zelfhulpprogramma Gezonde levensstijl leert je een gezonde levensstijl uit te bouwen en je zo beter in je vel te voelen. In het programma staat leuk bewegen centraal. Doorloop je het helemaal, dan weet je hoe je gezond bewegen kan inbouwen in je leven.

Meer sporten? Maar je weet niet waar en hoe?

Kom je niet in beweging?

Blijft bewegen bij een goed voornemen? Bots je telkens op dezelfde weerstand of uitvluchten? Bij je huisarts kun je een voorschrift vragen voor een BOV-coach (Bewegen Op Verwijzing). Die coaches helpen je om elke dag te bewegen en gezonder te leven. Meer informatie vind je op Gezond Leven. Via de zoekfunctie vind je een BOV-coach bij jou in de buurt.

Meer weten, lezen, horen?

Zelfhulp

TED Talks

Websites