Wist je dat?

De studententijd is een sleutelperiode in het leven van veel jongeren. Als student krijg je vrijheid en kansen. Maar er zijn ook grote verwachtingen en uitdagingen, en je moet belangrijke levenskeuzes maken. Het kan dus – zelfs zonder pandemie – een turbulente periode zijn, waarbij je mentaal welzijn onder druk komt te staan. Met de Welzijnsmonitor houden we de vinger aan pols. Alle hogescholen en universiteiten verspreiden de Welzijnsmonitor naar hun studenten.

De Welzijnsmonitor meet jaarlijks via vragenlijstonderzoek de psychische gezondheid, veerkracht en studiemotivatie van studenten in het Vlaamse hoger onderwijs. Studenten worden door hun academische loopbaan heen opgevolgd. Zo kunnen passende interventies als MoodSpace op een wetenschappelijke manier worden uitgebouwd.

De Welzijnsmonitor is een initiatief van Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts. De monitor wordt ontwikkeld en uitgevoerd door professor dr. Ronny Bruffaerts (KU Leuven) en professor dr. Maarten Vansteenkiste (UGent), in samenwerking met het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO).

De Monitor genereert specifieke actiepunten en aanbevelingen voor beleid én praktijk die een vertaalslag inhouden voor het macro-, meso- en microniveau. Zo ontwikkelen we samen een zorgzaam welzijnsbeleid: een ‘community of caring’.

De uitrol van de Welzijnsmonitor is gepland voor oktober 2022. Alle hogescholen en universiteiten verspreiden de vragenlijst naar hun studenten

Studente Melanie in gesprek met Onderwijsminister Ben Weyts

Video

Meer weten?

Op deze pagina ontdek je alles over het ontstaan en de inhoud van de Welzijnsmonitor.