Neurodiversiteit betekent eenvoudigweg dat er verschillen zijn tussen de breinen van mensen. En dat mensen dus ook verschillen in hun manier van denken en leren. Inspireer ons met jouw verhaal!
Omwille van anders georganiseerde hersenen ervaren neurodivergente studenten zoals studenten met autisme, ADHD, dyslexie, Gilles de La Tourette etc. vaak specifieke uitdagingen in het hoger onderwijs. De andere informatieverwerking gaat evenwel ook gepaard met talenten zoals een zeer goed geheugen, een grote nauwgezetheid en toewijding, een sterke focus om zich in zaken te verdiepen, een analytische kijk, een sterk ontwikkeld waarnemingsvermogen enz.
Met de ontwikkeling van een educatief pakket - leidraad, Ted Talk, online module en krachtverhalen en podcasts van getuigenissen - willen we de brede (onderwijs)omgeving informeren over neurodiversiteit. Door de term neurodiversiteit te gebruiken, willen we afrekenen met stigma’s.
De benadering van neurodiversiteit nodigt uit om te kijken naar het totaalbeeld van de capaciteiten van een persoon. Als we alle breinen als divers zien, ontstaat er meer ruimte voor gelijkwaardigheid.
We illustreren de materialen graag met getuigenissen van neurodivergente studenten in het hoger onderwijs. Neurdiversiteit kent veel veel verschijningsvormen. Elk verhaal is waardevol.
Samen met een professionele filmmaker produceren we 2 minuten getuigenissenvideo's en podcasts in de periode april-augustus 2024 Ons team verplaatst zich flexibel naar jou toe.
De video's worden gedeeld met een breed publiek en komen op MoodSpace en de website van SIHO en haar partners. Dit is dus jouw unieke kans om beleidsmakers, docenten en studenten te inspireren over de specifieke talenten en noden van neurodivergente studenten.
Zie je een deelname aan film of podcast niet zitten, maar ben je wel bereid om jouw ervaringen over neurodiversiteit met ons te delen, dan kan je ook contact nemen voor een gesprek waarin we jouw ervaringen beluisteren. Op die manier kunnen we ook jouw advies mee verwerken in de ontwikkeling van het pakket.
Dat kan nu. Morgen ook, maar als het kan het liefst nog vandaag. Neem dus gauw contact op met ons om je interesse en motivatie kenbaar te maken via valerie.vanhees@siho.be of 0474 39 18 38.
Gebruik dan onderstaande visual
Je bent niet alleen. Maak kennis met inspirerende verhalen van studenten over kwetsbaarheid en twijfel, maar ook over de kracht van verbondenheid.
Bekijk de verhalen