Veerkracht en positief blijven, het heeft mij meermaals geholpen in moeilijke periodes.

Jente

Wist je dit?

Kleine en grote tegenslagen horen bij het leven. Op die momenten helpt veerkracht, net als verbondenheid, om in balans te blijven. Ze vormt een buffer tegen emotionele problemen. Jongeren beschikken over heel wat veerkracht om met moeilijke situaties om te gaan. Veerkracht is een persoonlijkheidskenmerk. Je kan je veerkracht trainen. Ook een stabiel sociaal netwerk draagt bij tot een grotere veerkracht.

De functies van veerkracht

Veerkracht helpt je bij het omgaan met stress, tegenslag en veranderingen. Ze heeft zowel een beschermende als een herstellende functie:

  • Veerkracht vormt een buffer of bescherming tegen stresssituaties en moeilijke ervaringen.

  • Veerkracht zorgt voor herstel wanneer je mentaal welzijn een deuk krijgt. Zo kan je ‘terugveren’ na tegenslag.

Mensen met een hoge veerkracht staan stevig in hun schoenen bij problemen of op lastige momenten. Na een tegenslag kunnen ze er sneller weer tegenaan. Dat wil niet zeggen dat ze geen boosheid of verdriet voelen over de situatie, maar ze vinden wel een manier om ermee om te gaan en worden er vaak nog sterker door.

Bij mensen met een lage veerkracht stapelt de stress zich op. Dat voelt als een zware last en terugveren is niet evident. Ze krijgen een lastige situatie moeilijk onder controle, hun zelfvertrouwen neemt af en de kans op een dipje neemt toe.

Ook je omgeving bepaalt je veerkracht

Je veerkracht wordt bepaald door diverse factoren. Zo zijn persoonskenmerken en competenties als geloof in eigen competenties, zelfvertrouwen, de eigen situatie kunnen analyseren en begrijpen, acceptatie en openheid over eigen kwetsbaarheid, hulpbronnen voor veerkracht.

Ook jouw omgeving speelt een rol, en vooral hoe goed je bent ingebed in positieve relaties met anderen. Een stabiel sociaal netwerk draagt bij aan je veerkracht. Daarbij gaat het niet alleen om de hoeveelheid sociale contacten, maar ook om je tevredenheid over de intensiteit van die contacten. Dus krachtige relaties en wederkerigheid spelen een rol.

Je veerkracht versterken

Je kan je veerkracht voor een stuk zelf versterken, net zoals je een spier traint. Belangrijk hierbij is dat je probeert te achterhalen welke hulpbronnen jouw veerkracht kunnen versterken.

Misschien kan dit je inspireren:

  • Focus op wat je zelf in de hand hebt. Pak problemen die je kan beïnvloeden aan, laat los waarop je geen invloed hebt.

  • Laat je emoties toe. Ze horen bij jou.

  • Vervang negatieve gedachten door helpende gedachten.

  • Ken jezelf en vertrouw op wat jou al eerder hielp.

  • Zorg voor regelmaat en voldoende rust. Zoek afleiding in dingen die je belangrijk vindt, waar je blij van wordt en die je energie geven.

  • Zet je ABC-bril op: focus op hoe jij je eigen behoefte aan autonomie, verbondenheid en competentie kan vervullen.

  • Probeer in kaart te brengen hoe en wanneer jij verbondenheid ervaart met anderen, familie, vrienden, medestudenten, buren.

  • Wees mild voor jezelf en de ander.

  • Durf hulp vragen wanneer nodig.

Aan het roer: train je veerkracht

In de online programma’s Gezonde Levenstijl en LifeCraft vind je een brede waaier aan tools om je veerkracht te versterken. Je ontdekt er ook hoe je je essentiële behoefte aan autonomie, verbondenheid en competentie - het ABC-fundament - kan vervullen en verstevigen.

Praat erover

Ervaar je moeilijkheden om in balans te blijven? Praat met iemand die je vertrouwt en bij wie je je gerust voelt. Liefst iemand uit je naaste omgeving, zoals een goede vriend of vriendin, je ouders, zus of broer.

Durf je hen er niet over aan te spreken, probeer dan in gesprek te gaan met iemand die vertrouwd is met vergelijkbare ervaringen. Misschien je huisarts of iemand van de studentenvoorziening van je hogeschool of universiteit.

Wil je liever anoniem je verhaal kwijt? Dan kan je terecht bij Awel (102 of awel.be) of Tele-Onthaal (106 of teleonthaal.be). Heb je gedachten aan of vragen over zelfdoding, bel dan naar de Zelfmoordlijn (1813 of zelfmoord1813.be).

Bezorgd om een vriend(in)

Je maakt je zorgen om de draagkracht een vriend(in)? Praat erover en deel je bezorgdheid. Probeer begripvol te zijn en zonder oordeel te luisteren. Je oprechte betrokkenheid kan wonderen doen voor de veerkracht van anderen. En je houdt er zelf een goed gevoel aan over!

Sterker staan: studenten en experten aan het woord

Meer weten, lezen, horen?

Podcasts

Websites