Ik kreeg een shotje en even later werd alles zwart

Jade

Wist je dit?

Het aantal meldingen van incidenten gelinkt aan drink spiking in pubs, bars en clubs neemt de laatste twee jaar toe. Needle spiking of naaldprikken is een vrij nieuw en ongekend fenomeen. Spiking wordt vaak in verband gebracht met verkrachting. Elk jaar zijn er in België zo’n 50 aangiftes van verkrachtingen na drink spiking. Dat is bijna één slachtoffer per week. Hoe groot het probleem precies is, valt moeilijk in te schatten. Er is een heel groot dark number: veel slachtoffers durven niet (meteen) aangifte te doen. Amper 1 op de 10 doet aangifte. Spiking is een strafbaar feit.

Waarom vindt spiking plaats?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand tot spiking overgaat. Stiekem alcohol of drugs toedienen kan bedoeld zijn als 'grap', maar het wordt ook gedaan om iemand gemakkelijker te kunnen verkrachten, seksueel aan te randen of seksueel te misbruiken. Een gevolg van de drugs is dat je remmingen wegvallen. Sommige mensen verliezen zelfs het bewustzijn. Daar kan de spiker misbruik van maken. Spiking gebeurt ook soms met als doel iemand te beroven.

Wat het motief ook is, spiking is nooit grappig. Het kan mensen extreem kwetsbaar en ziek maken en een blijvende impact hebben op hun leven en welzijn.

Hoe en waar vindt spiking plaats?

Spiking kan overal gebeuren: op een feestje, maar ook tijdens housewarmings, op café of op restaurant.

De meest voorkomende manieren waarop spiking plaatsvindt, zijn:

  • Drink spiking: het toevoegen van alcohol of drugs (legaal of illegaal) aan een alcoholvrije drankje, of extra alcohol aan alcoholhoudende dranken.
  • Needle spiking: het toedienen van drugs via een injectiespuit. Er is nog geen toxicologisch bewijs gevonden voor needle spiking.

Het gebeurt ook dat iemand je een drug geeft, maar daarbij vertelt dat het een andere dosering of een totaal andere drug is. Het gaat hier gewoonlijk om een drug die als medicijn wordt voorgeschreven of verkocht.

Verschillende middelen worden toegediend:

  • Partydrugs: illegale drugs die vaak worden gebruikt tijdens nachten uitgaan of op feestjes, zoals ecstasy of lsd.
  • Date rape-drugs: drugs die bekend zijn geworden door mensen die ze gebruiken om iemand te verkrachten, seksueel aan te randen of seksueel te misbruiken, zoals rohypnol of vloeibare xtc. De verkrachtingsdrugs kunnen in poeder-, tablet- of vloeibare vorm verkrijgbaar zijn.
  • Geneesmiddelen: op voorschrift, zoals kalmerende middelen, tranquilizers en opiaten —Valium of Xanax bijvoorbeeld.

Weten of je drank effectief gespiket is, is niet evident. Veel van de drugs zijn kleurloos en geurloos. Bestel daarom zelf je drankje, laat je drankje nooit onbeheerd achter en hou ook de drankjes van je vrienden in de gaten. Neem geen drank aan van iemand die je niet kent.

Wat spiking doet met je lichaam

Spiking heeft een direct effect op je lichaam. Het ene moment voel je je nog helemaal nuchter, het volgende moment ben je vaak compleet van de kaart.

Veelvoorkomende symptomen zijn:

  • je ziek voelen of ziek zijn;
  • je 'duizelig' of meer dronken voelen dan verwacht;
  • je verward of gedesoriënteerd voelen;
  • slaperig zijn;
  • een wazig of vertraagd zicht hebben, of moeite hebben om goed te zien;
  • je evenwicht of coördinatie verliezen;
  • moeite hebben met communiceren;
  • hallucinaties hebben;
  • flauwvallen.

Die symptomen kunnen al binnen 15 minuten optreden, afhankelijk van wat je binnenkrijgt. De symptomen kunnen enkele uren aanhouden.

Vaak veroorzaakt spiking ook geheugenverlies zodat je je niet meer precies herinnert wat er met jou gebeurd is of wie de dader was.

Date rape-drugs zijn bijzonder gevaarlijk wanneer ze worden gemengd met alcohol, omdat ze samen een heel krachtig verdovend effect hebben. In extreme gevallen kan dat leiden tot een coma of zelfs de dood.

Spiking heeft ook psychische klachten als gevolg, zoals angst en schaamte, vooral als er ook sprake is van misbruik of verkrachting. Slachtoffers doen vaak geen aangifte uit schaamte of uit angst om niet geholpen te worden.

Het effect is voor iedereen anders

Het effect van spiking is niet voor iedereen hetzelfde. Het effect varieert naargelang de aard en de hoeveelheid van het toegediende middel en of je voordien reeds alcohol of drugs nuttigde. Als jongere ben je bovendien sneller en sterker onder invloed omdat je kleiner bent, minder weegt en in een groeifase zit.

Vanbinnen schreeuwde ik om te stoppen, maar mijn lichaam wilde niet reageren.

Marco

Praat erover en vind hulp

Was je zelf het slachtoffer van spiking? Een eerste stap is zorgen dat je veilig bent en dat je er met iemand over kan praten. Vertel meteen aan iemand in je omgeving dat je je niet goed voelt. Ook als je je schaamt.

Laat daarna een bloed- en urinestaal nemen. Een urinestaal kan je zelf nemen en bijhouden tot je naar een arts gaat, want sommige stoffen die gebruikt worden als drug blijven niet lang in het lichaam.

Deel je je verhaal liever anoniem? Neem dan contact op met Awel (102 of awel.be) of Tele-Onthaal (106 of teleonthaal.be). Bij Druglijn.be hebben ze ervaring met drugs en verslavingen. Bij vragen over zelfdoding of donkere gedachten, kun je de Zelfmoordlijn (1813 of zelfmoord1813.be) bellen. Je kunt ook met hen chatten.

Als je getuige bent van spiking

Als je denkt dat er drugs of alcohol vermengd werden in het drankje van een omstander, neem dan actie. Het kan voor de betrokken persoon een groot verschil maken als omstanders reageren.

Dit kun je doen:

  • Breng het personeel van het café of de club op de hoogte.
  • Breng de persoon naar een veilige plek en blijf erbij. Praat zodat hij of zij zeker het bewustzijn niet verliest.
  • Neem contact op met de spoeddiensten als de situatie achteruitgaat, als hij of zij bewusteloos raakt bijvoorbeeld.
  • Blijf bij de persoon tot de symptomen verminderen en de drugs uitgewerkt zijn.
  • Zorg er zeker voor dat de persoon niet vertrekt met iemand die hij of zij niet (goed) kent, dus ook niet met iemand die hij of zij net op het feestje had leren kennen, hoe tof die persoon ook lijkt.
  • Neem contact op met de politie.

Bezorg om een vriend(in)?

Merk je dat een vriend(in) het moeilijk heeft met de situatie van spiking? Dan weet je misschien niet goed wat te zeggen of te doen. Maak het probleem bespreekbaar, oordeel niet en praat vanuit je bezorgdheid.

Meer weten, lezen, horen?

Podcasts

Zelfhulp

  • Hulplijn 1712 - bij vragen over elke vorm van geweld of misbruik.
  • Nu praat ik erover - chatbox voor minder- en meerderjarigen die vragen hebben bij of slachtoffer zijn van mishandeling, verwaarlozing of seksueel geweld

Reportages

Websites