Mijn vriendin en ik sturen sinds kort pikante foto’s naar elkaar via Snapchat omdat we dat beiden ook echt willen.

Ben

Wist je dit?

Sexting is een manier om te experimenteren met seksualiteit. Sexting gebeurt vaak met een lief of crush. Een seksueel bericht – ook wel sext genoemd – hoeft daarom geen naaktbeelden te bevatten. Een op de vijf jongeren heeft al eens een pikant berichtje verstuurd. Holebi-jongeren doen meer aan sexting dan heterojongeren. Bijna één op de drie meisjes is al eens onder druk gezet om expliciete beelden te maken en te versturen. Bij jongens is dat één op de tien. Sexts versturen of tonen zonder toestemming is strafbaar.

Waarom jongeren sexten

Sexting is een manier om je seksuele voorkeuren te ontdekken. Digitaal flirten kan voor extra pit zorgen in je relatie. Zo kan je het opwindend vinden om naaktfoto’s te krijgen van je lief, of spannend dat iemand opgewonden wordt van jouw bericht, foto of video. Het kan ook een manier zijn om van elkaar te genieten als je niet bij elkaar bent, bijvoorbeeld door een vakantie.

Sexting is echter niet zonder risico’s. Intieme beelden tonen, versturen of ontvangen kan soms onder druk gebeuren om schade toe te brengen aan anderen. Denk maar aan situaties waarbij iemand je verplicht om pikante foto’s te maken en die doorstuurt of toont aan mensen voor wie ze niet bedoeld zijn. In sommige gevallen gaat sexting samen met grensoverschrijdend gedrag. Dat is strafbaar.

Net als het maken, verspreiden en tonen van deepnudes. Dit zijn valse naaktfoto's die door kunstmatige intelligentie worden gegenereerd op basis van een bestaande foto van een echt persoon. Deze fake afbeeldingen worden gebruikt om slachtoffers te chanteren, wraak te nemen of fraude te plegen op sociale netwerken en datingsites. Vaak zijn de slachtoffers tienermeisjes.

Veilig sexten

Deze vijf tips dragen bij tot veilig sexten:

 • Denk na of je de andere persoon vertrouwt. Stuur enkel sexts naar iemand die ze wil krijgen en die je volledig vertrouwt. Twijfel je? Doe het dan niet.
 • Check of jullie dit allebei willen. Denk allebei goed na of je zelf écht een foto of filmpje wilt versturen en laat je niet onder druk zetten. Stuur ook geen foto’s zonder te vragen of de ander dat oké vindt.
 • Maak duidelijke afspraken. Bespreek voordat je een bericht of foto doorstuurt waar jullie je allebei goed bij voelen. Wat mag die persoon ermee doen? En wat niet? Een goede afspraak is om de foto’s meteen te verwijderen nadat jullie ze bekeken hebben.
 • Maak jezelf onherkenbaar. Breng je gezicht en herkenbare zaken zoals een tattoo, piercing, geboortevlek of litteken niet in beeld. Zorg ook dat de omgeving zo neutraal mogelijk is. Wordt de foto toch verspreid, dan ben je tenminste niet herkenbaar.
 • Houd foto’s van anderen voor jezelf. Sexts doorsturen zonder toestemming is strafbaar. Behandel expliciete beelden van anderen met respect, ook als jullie het niet goed meer met elkaar kunnen vinden.

Slachtoffer van sexting?

Heeft iemand zonder je toestemming intieme beelden of berichtjes van je verspreid?

De gevolgen van sexting zijn voor iedereen anders. Terwijl sommigen er vrij vlot bovenop komen, kan het voor anderen een grote impact hebben.

Vaak is er sprake van schaamte en emotionele problemen zoals stress- en angstsymptomen, stemmingswisselingen, een verhoogd risico op depressie, je eenzaam en geïsoleerd voelen en minder contact hebben met vrienden en familie. Soms is iemand zo aangedaan door wat er gebeurd is, dat het kan leiden tot depressie en zelfmoordgedachten.

Wat kun je doen?

Wanneer je het slachtoffer bent van sexting, is het belangrijk om jezelf te beschermen en over je problemen te praten met iemand uit je omgeving.

Dit kun je doen:

 • Verzamel bewijs door screenshots te maken, zodat de dader het gedrag niet kan ontkennen.
 • Contacteer de verspreider(s). Heb je een vermoeden wie jouw naaktfoto’s heeft doorgestuurd? Neem dan contact op met de verspreider. Leg uit dat het doorsturen van expliciete beelden zonder toestemming strafbaar is, en vraag om er onmiddellijk mee te stoppen. Doe hetzelfde met mensen van wie je weet dat ze jouw beelden verder hebben doorgestuurd, want ook dat is strafbaar.
 • Meld het incident of de ongepaste berichten aan de beheerders van het platform waarop het pesten plaatsvond. Op Facebook en Instagram kun je makkelijk foto's en berichten rapporteren en laten verwijderen. De beheerders kunnen de account van de poster eventueel deactiveren of beperken om toekomstige incidenten te voorkomen.
 • Overweeg om klacht in te dienen. Het is je volste recht om klacht in te dienen tegen al wie jouw foto’s heeft doorgestuurd. Je kan daarvoor meteen naar de politie stappen of een organisatie als Child Focus of het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen vragen om je hierin te begeleiden.
 • Steun en praat erover met iemand die je vertrouwt zoals een leerkracht, ouder of vriend(in). Naast mensen in je omgeving zijn er ook specifieke organisaties of diensten waarbij je terechtkunt voor hulp of een luisterend oor. Soms kan dat zelfs anoniem.

Het was heel moeilijk om erover te praten, maar het doet wel deugd om te voelen dat ik er niet meer alleen voor sta.

Amber

Praat erover en zoek hulp

Maak je je zorgen over sexting? Ga dan in gesprek met iemand uit je naaste omgeving die je vertrouwt en bij wie je je goed voelt. Dat lucht enorm op en helpt je om de dingen op een rijtje te zetten. Je kunt ook samen de stap naar hulp zetten.

Durf je het niet meteen kwijt aan iemand uit je omgeving? Probeer er dan over te praten met iemand die vertrouwd is met vergelijkbare verhalen. Dat kan je huisarts zijn of iemand van je hogeschool of universiteit.

De ClickSafe-hulplijn (116000 of clicksafe.be) van Child Focus is bereikbaar voor acute problemen die te maken hebben met cyberpesten. Via de hulplijn krijg je advies om pesten tegen te gaan. Je wordt er doorverwezen naar concrete instanties die je helpen een oplossing te vinden. Ook het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen kan ondersteuning bieden.

In ernstige situaties kun je een klacht indienen tegen de pester bij de lokale politie. Als je die stap zet, is het belangrijk om over genoeg bewijsmateriaal te beschikken, zoals screenshots.

Als je getuige bent van sexting?

Was je getuige van ongewenste sexting, bijvoorbeeld op een onlineforum? Dan kan je een belangrijke rol opnemen door de verspreider aan te spreken op zijn of haar gedrag. Sterker nog, dat is zelfs heel belangrijk om de schade voor het slachtoffer te beperken.

Dit kun je doen:

 • Neem het op voor het slachtoffer. Spreek de dader aan en veroordeel het pestgedrag.
 • Bied emotionele steun. Geef een schouderklopje, vraag ‘Hoe gaat het?’, nodig het slachtoffer uit om iets leuks te doen …
 • Moedig het slachtoffer aan om hulp te zoeken bij iemand die hij of zij vertrouwt.
 • Vertel iemand met gezag, zoals een docent, begeleider, ouder of coach die je vertrouwt, over wat je online of via sociale media waarneemt.
 • Meld wat je ziet aan het beveiligingsteam van de site waar het pesten plaatsvindt.

Bezorgd om iemand?

Vermoed je dat een vriend(in) het slachtoffer is van sexting zonder toestemming en maak je je zorgen? Praat erover en deel je bezorgdheid. Probeer begripvol te zijn en zonder oordeel te luisteren.

Meer weten, lezen, horen?

Podcasts

Video’s en Ted Talks

Websites