Ik was in paniek en wilde zo snel mogelijk een oplossing.

Wist je dit?

Eén op de vier zwangerschappen is ongepland. Van die zwangerschappen is een derde meteen gewenst, evolueert een derde van ongewenst naar later toch gewenst, en blijft een derde ongewenst. Wanneer een meisje jonger dan 20 jaar zwanger is, spreken we over een tienerzwangerschap. In België wordt naar schatting 1,2 procent van de meisjes tussen 15 en 19 jaar zwanger. Enkel de zwangere vrouw kan beslissen of ze de zwangerschap voortzet of niet.

Een ingrijpende gebeurtenis

Wanneer je ontdekt dat je ongepland zwanger bent, is het normaal dat je uiteenlopende gevoelens en tegenstrijdige gedachten ervaart. Je kunt zowel verward, angstig als blij zijn, en twijfelen of je de opvoeding wel kunt combineren met je studies en andere dromen. Moeder worden is een ingrijpende gebeurtenis in het leven van elke vrouw. Een zwangerschap op jonge leeftijd is intens en roept ook heel wat vragen op. Zowel bij de tiener als de omgeving.

Er zijn verschillende mogelijkheden. Het is belangrijk dat je een keuze maakt waar jezelf volledig achter staat.

Kind zelf opvoeden

Je kunt de zwangerschap uitdragen en je kind zelf opvoeden. Dat hoef je niet in je eentje te doen. Naast vrienden en familieleden zijn er heel wat professionals die je kunnen helpen. Zo biedt Kraamhulp de eerste weken na je bevalling ondersteuning in het huishouden en kun je bij de Huizen Van Het Kind terecht met al je vragen over je opgroeiende baby.

Pleegzorg

Je kunt ook een beroep doen op pleegzorg. Je kind brengt dan bepaalde periodes bij een pleeggezin door terwijl jij langzaam groeit in je rol als mama.

Adoptie

Je kunt ook de zwangerschap uitdragen en het kind afstaan voor adoptie. Je kiest er dan definitief voor om je kind door andere ouders te laten opvoeden en verliest je wettelijke rechten en plichten als ouder.

Abortus

Een andere mogelijkheid is om de zwangerschap af te breken via abortus. Dat kan tot de 12e week van de zwangerschap. Die termijn komt neer op 14 weken als je begint te tellen vanaf de eerste dag van je laatste maandstonden. Ben je al langer zwanger? Dan kun je nog tot 20 weken terecht in het buitenland, zoals in Nederland.

Een abortus is enkel mogelijk in erkende centra en wordt uitgevoerd via een zuigcurettage of de abortuspil. Beide methoden hebben belangrijke voor- en nadelen. Je bespreekt die beter met je arts

Hoe maak ik een weloverwogen keuze?

Met het onlineprogramma ‘Keuzegids Ongeplande Zwangerschap’ kun je zelf aan de slag. Je ontvangt informatie en opdrachten, zodat je in je eigen tempo meer zinzicht krijgt in je gedachten, emoties en twijfels over je ongeplande zwangerschap.

Praat erover

Het is oké dat je nog niet weet wat je wilt. Een besluit nemen kan heel moeilijk zijn en het is belangrijk dat je voldoende tijd neemt en de vele mogelijkheden en gevolgen goed overweegt.

Ga daarom ook in gesprek met mensen uit je naaste omgeving die je vertrouwt en bij wie je je goed voelt. Dat kan enorm opluchten en helpt je om samen de dingen op een rijtje te zetten. Je kan ook samen de stap naar hulp zetten.

Probeer ook te praten met iemand die vertrouwd is met vergelijkbare verhalen. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij Fara, het luister- en informatiepunt rond zwangerschapskeuzes, het Adoptiehuis, de diensten voor Pleegzorg of een van de abortuscentra. Al die organisaties bieden informatie en zullen naar je luisteren en samen zoeken naar wat voor jou het beste voelt.

Deel je je verhaal liever anoniem? Dan kun je ook terecht bij Awel (102 of awel.be) of Tele-Onthaal (106 of tele-onthaal.be). Bij vragen over zelfdoding kun je de Zelfmoordlijn (1813 of zelfmoord1813.be) bellen. Je kunt ook met hen chatten.

    Hoe help ik iemand die ongepland zwanger is?

    Iemand die ongepland zwanger is, wil dat haar situatie ernstig wordt genomen en dat er naar haar geluisterd wordt.

    Dit kun je doen:

    • Probeer oprecht te luisteren zonder al te veel te onderbreken. Luister zonder te oordelen en wees begripvol.
    • Praat over de positieve en negatieve gevoelens of gedachten. Zo help je haar om inzicht te krijgen in haar situatie en zal ze zich beter begrepen voelen.
    • Kom niet direct met oplossingen. Vraag regelmatig hoe het gaat. Toon dat je er wil zijn voor haar.
    • Betrek de omgeving. Bespreek in hoeverre ze anderen wil betrekken. Vraag of ze graag wil dat jij hen aanspreekt. Of doet ze dat liever zelf, op haar eigen ritme?
    • Schakel (professionele) hulp in als je merkt dat daar behoefte aan is. Soms is een gesprek met jou niet voldoende. Bespreek welke hulp het meest geschikt zou zijn, maar dring dat niet op. Als ze hulp aanvaardt, help je haar om die stap te zetten.

    Bezorgd om een vriendin

    Merk je dat een vriendin gebukt gaat onder situatie? Praat er dan over en deel je bezorgdheid. Probeer begripvol te zijn en zonder oordeel te luisteren.