Wist je dit?

Mindfulness is niet hetzelfde als meditatie, al maken mindfulness-trainingen wel gebruik van meditatieoefeningen. ‘Mindful aandachtig zijn’ wordt namelijk aangeleerd, geoefend en beoefend via meditatie en het vindt zijn oorsprong in het boeddhisme. Behandelingen die gebaseerd zijn op mindfulness zijn niet zweverig. Integendeel, de trainingen zijn wetenschappelijk onderbouwd en worden ook ingezet bij de behandeling van psychische klachten. Talrijke studies tonen aan dat mindfulness-trainingen effectief zijn bij de aanpak van stress, angst en depressie.

Focus op aandacht

Mindfulness traint je te kijken naar je gedachten en gevoelens, zonder erop in te gaan en zonder oordeel. Tijdens de training leer je op een nieuwsgierige, milde manier aandachtig te zijn. Zowel voor externe prikkels (zoals geluiden en geuren) als voor interne prikkels (zoals gedachten, emoties en lichamelijke sensaties).

Bij een klassieke mindfulness-oefening richt je bijvoorbeeld je aandacht op je ademhaling. Telkens je gedachten afdwalen, breng je je aandacht terug naar haar ankerpunt, de ademhaling. Zo word je opmerkzaam voor piekergedachten en ga je ze vanop een afstand vaststellen en observeren. Je leert als het ware afstand nemen van die negatieve automatische gedachten.

Mindfulness: allesbehalve zweverig

De Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) en Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) zijn de twee bekendste en meeste onderzochte behandelingen. Ze richten zich op mensen met chronische pijn, chronische stress en/of psychische klachten en stoornissen. Tijdens een training leren deelnemers hoe gedachten, emoties en gedrag elkaar beïnvloeden.

Het effect van deze behandelingen op stress, angst en depressie is even positief als dat van andere evidence-based behandelingen.

Zorgzame aanpak

Mindfulness is alomtegenwoordig en hot. Het aanbod aan workshops, cursussen, studiedagen, opleidingen en apps breidt dag na dag uit. Maar mindfulness biedt geen oplossing voor alles. Wil je mindfulness volgen, kies dan best voor een goed onderbouwde training die gegeven wordt door een professional.

De zin en onzin van mindfulness

Video

Meer weten, lezen, horen?

Podcasts

Zelfhulp

Ted Talks - Webinars

Websites

  • Op Leuven Mindfulness Centre vind je een overzicht van interessante trainingen, recente onderzoeksresultaten en lezingen rond mindfulness.

  • Op Moment vzw kan je een opgeleide trainer in je eigen regio vinden. Bij elke trainer staan de gevolgde opleiding en de doelgroep vermeld.