De avond voor de examenweek ging ik toch mee. Ik had schrik dat ze me anders een nerd zouden vinden.

Daphne

Wist je dit?

FOMO ontstaat als je sociale druk ervaart. Door sociale media is de druk om iets te missen toegenomen. Hoewel FOMO op alle leeftijden voorkomt, hebben vooral jongeren er last van. Vrouwen ervaren gemiddeld meer FOMO dan mannen. FOMO kan een negatieve invloed hebben op het zelfbeeld en de mentale gezondheid. Dit is vooral het geval als je veel tijd besteedt aan sociale media.

Niets willen missen

FOMO is een angst om iets te missen. Je wilt aan de ene kant niets leuks missen en overal aanwezig zijn. En aan de andere kant wil je op de hoogte zijn van alles wat anderen op sociale media delen. Je vergelijkt jouw leven met die van anderen. Uit angst om iets leuk te mislopen, zorg je ervoor dat je overal bij bent, terwijl je daar eigenlijk niet eens echt zin in hebt.

Vooral jongeren zijn gevoelig voor FOMO. Dat komt doordat ze nog bezig zijn met het ontwikkelen van hun identiteit en vaak anderen nodig hebben om plezier te ervaren. Bovendien zijn ze gevoeliger voor de mening van anderen en zitten ze veel op social media.

Door sociale media is de angst om iets te missen toegenomen. Via Facebook, Instagram, Snapchat en Whatsapp kan je altijd en overal zien wat je vrienden, familie en anderen aan het doen zijn. Je voedt de angst dat jouw leven niet leuk genoeg is.

Waarom is FOMO een probleem?

Als je niets wil missen en met alles meedoet, kan je over je grenzen gaan en uitgeput raken. Sla je echter wél een avondje over, dan ben je mogelijk bang dat je van alles mist, waardoor de avondje meteen een stuk minder ontspannend is.

Als je je laat leiden door FOMO, kan dat veel stress en angst en gevoelens van eenzaamheid en ontevredenheid veroorzaken. Het kan ook gepaard gaan met een verstoorde slaap en slapeloosheid, concentratieproblemen en uitstelgedrag.

FOMO kan ook een negatieve invloed hebben op het zelfbeeld. Je ziet overal kansen die je laat liggen en anderen hebben het altijd beter voor elkaar. Dit kan tot een burn-out en depressie leiden.

Heb ik last van FOMO?

Bij FOMO ben je bang om iets te missen en daarom wil je steeds overal bij zijn, ook al heb je eigenlijk geen zin. Je hebt misschien last van FOMO als je deze tekenen herkent:

  • Je checkt continu je telefoon en wil overal van op de hoogte zijn.
  • Je voelt je onrustig als je een avondje niets gepland hebt.
  • Je hebt het idee dat iedereen altijd leuke dingen aan het doen is waar jij niet bij bent.
  • Je hebt het idee dat je het maximale uit elk moment van de dag moet halen.
  • Je krijgt een vervelend gevoel en voelt stress wanneer je erachter komt dat je vrienden plezier maken zonder jou.
  • Je stelt dingen uit en raakt verzeild in een Instagram- of Facebook-sessie die zomaar een uur kan duren.
  • Als je iets leuks doet, vind je het belangrijk dat te delen op sociale media.

Wat kun je ertegen doen?

De volgende zaken kunnen helpen om je FOMO angst te verminderen of zelfs weg te nemen:

  • Wees realistisch en relativeer. Accepteer dat het onmogelijk is om overal en altijd aanwezig te zijn en vertrouw erop dat er echt wel weer nieuwe leuke dingen komen.
  • Verminder je social mediagebruik. Vergeet niet dat mensen op sociale media hun ‘perfecte leventje’ tonen. Zet af en toe je telefoon een tijdje in vliegtuigstand. Het heeft geen zin om alles te blijven bekijken.
  • Stel je eigen grenzen en durf nee te zeggen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je een aantal momenten per week vrijhoudt voor jezelf en wijk daar niet vanaf. Durf een afspraak af te zeggen als je merkt dat je agenda te vol staat. Nee zeggen tegen anderen is ja zeggen tegen jezelf!
  • Verleg de focus van dingen die je mist, naar wat je wél doet. Het is helemaal niet raar om eens een avondje niets te doen. Denk aan de dingen die je kan doen nu je wat meer tijd voor jezelf hebt. Me-time is ook soms nodig.

Keuzes maken en grenzen aangeven is moeilijk. Gelukkig heb ik begripvolle vrienden en begrijpen ze dat ik moet studeren en dus nee zeg

Sarah

Praat erover

Kan je FOMO niet ombuigen? Blijf er dan niet mee zitten. Praat met iemand die je vertrouwt en bij wie je je gerust voelt. Liefst iemand uit je naaste omgeving, zoals een goede vriend of vriendin, je ouders, zus of broer.

Durf je het niet meteen kwijt aan iemand uit je omgeving? Praat er dan over met iemand die vertrouwd is met vergelijkbare verhalen, zoals je huisarts of iemand van je hogeschool of universiteit.

Deel je je verhaal liever anoniem? Dan kan je terecht bij Awel (102 of awel.be) of Tele-Onthaal (106 of teleonthaal.be). Bij vragen over zelfdoding of donkere gedachten, kan je de Zelfmoordlijn (1813 of zelfmoord1813.be) bellen.

Vind hulp

Voel je dat het je niet lukt met de tips? Wil je graag een individueel gesprek en coaching om jouw valkuilen vinden en te ontdekken wat je kan doen om je FOMO onder controle te krijgen?

Maak dan een afspraak met de begeleidingsdiensten van jouw hogeschool of universiteit. Zij kunnen jou naar de gepaste hulp leiden.

Bezorgd om een vriend(in)?

Gaat een vriend(in) gebukt onder FOMO? Praat er dan over en deel je bezorgdheid. Probeer begripvol en zonder oordeel te luisteren.

Meer weten, lezen, horen?

Podcasts