Wist je dat?

Motivatie is een belangrijke drijfveer om vol te houden, je doelen te bereiken en je goed in je vel te voelen. Elke student heeft een mix aan motieven om zich in te spannen voor de studies. Je studiemotivatie om je aan een taak te zetten hangt af van diverse factoren, zoals de aard van de leerstof of de motiverende stijl van een docent. Het ideale motivatieprofiel combineert een hoge mate van zin of ‘goesting’ om te studeren en een lage mate van 'moetivatie'.

Wat leerden we uit de Welzijnsmonitor?

Globaal geven studenten aan gemotiveerd te zijn, al zijn er verschillen in het soort motivatie. Een op de twee studenten rapporteert een hoge autonome motivatie en een matige autonome motivatie. Toch ervaart iets meer dan de helft van de studenten ook een matige gecontroleerde motivatie. Een op vijf studenten vertoont tekenen van een matige tot hoge demotivatie.

Tijd voor actie dus!

Via focusgroepen willen we meer inzicht krijgen in de studiemotivatie en strategieën die studenten al dan niet inzetten om (studie)taken tot een goede einde te brengen. Samen met Universiteit Gent ontwikkelen we een online programma voor studenten: ‘Boost je motivatie’. Dit programma komt als zelfhulp op MoodSpace.

Wie kan deelnemen?

Je kan deelnemen als je 18 jaar of ouder bent en als student ingeschreven bent aan een Vlaamse hogeschool of universiteit.

Wat houdt deelname in?

Deze studie is een samenwerking tussen de onderzoeksgroep van professor dr. Maarten Vansteenkiste (Universiteit Gent) en het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO).

In een groep van 10 studenten wissel je met de onderzoekers uit over de resultaten van de Welzijnsmonitor, hoe je bepaalde (studie)taken aanpakt, welke strategieën je inzet en welke je al dan niet als succesvol ervaart. Je krijgt ook de kans om jouw mening en input te geven voor het programma 'Boost je motivatie' dat op MoodSpace komt. Voor deelname dien je jouw toestemming tot deelname te geven. Dit doe je door de informatiebrief te ondertekenen.

Interesse? Neem deel!

Je kan jouw ervaringen delen op een online sessie via Teams op dinsdag 28 november 2023 om 18h30-20h

Maak je dit onderzoek graag kenbaar op je social media?

Dan kan je onderstaande visuals gebruiken!