Wist je dat?

Omwille van specifieke leereigenschappen hebben cognitief sterk functionerende studenten vaak meer uitdaging nodig om gemotiveerd te blijven. Hoogbegaafde studenten in het hoger onderwijs vormen een heterogene groep. Terwijl heel wat cognitief sterk functionerende studenten het zeer goed doen, is er ook een groep die onderpresteert en specifieke belemmeringen ondervindt.

Naar een inclusiever hoger onderwijs

Het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) en het Expertisecentrum Talent volgen samen met studenten, de universiteiten en hogescholen en de ankerscholen secundair onderwijs, drie actiepunten op zodat de talenten en noden van cognitief sterk functionerende studenten in het hoger onderwijs meer aandacht krijgen.

Materialen in ontwikkeling

groep

In het academiejaar 2023-2024 ontwikkelen de partners:

  • een leidraad met handreikingen voor universiteiten en hogescholen om een meer inclusief instellingsbeleid uit te bouwen
  • een trainingspakket dat docenten en studenten op interactieve wijze een helder inzicht biedt in het profiel van cognitief sterk functionerende studenten en hun noden.
  • een informatiefiche met een overzicht van de regelgeving en de ondersteuningsmogelijkheden in het hoger onderwijs. Zo vinden studenten makkelijker hun weg tot het ondersteuningsaanbod.

Wil jij ons inspireren?

We illustreren de materialen graag met getuigenissen van cognitief sterk functionerende studenten en leerlingen in het hoger onderwijs. Hoogbegaafdheid kent veel verschijningsvormen. Elk verhaal is waardevol.

Samen met een professionele filmmaker produceren we 2 minuten getuigenissenvideo's in de periode december 2023 - maart 2024. Ons team verplaatst zich flexibel naar jou toe.

De video's worden gedeeld met een breed publiek en komen op MoodSpace en de websites van SIHO en Expertisecentrum Talent. Dit is dus jouw unieke kans om beleidsmakers, docenten en studenten te inspireren over de specifieke talenten en noden van cognitief sterk functionerende studenten.

Inspireer ons!

Dat kan nu. Morgen ook, maar als het kan het liefst nog vandaag. Neem dus gauw contact op met ons om je interesse en motivatie kenbaar te maken via valerie.vanhees@siho.be of 0474 39 18 38.

Maak je deze call graag kenbaar op je social media?

Dan kan je onderstaande visual gebruiken!