Hoe zit het met het alcohol- en middelengebruik bij de studenten?

Wist je dat?

Als je het gebruik van een middel niet meer onder controle kan houden en het je leven beheerst, kan er sprake zijn van een verslaving. De meest bekende verslavingen zijn die aan alcohol, nicotine, drugs en medicatie. Daarnaast kan ook gedrag verslavend zijn, bijvoorbeeld gokken, gamen en internetgebruik. 70% van de alcoholverslavingen bij volwassenen ontstaat in de studententijd.

Bijna acht op tien studenten 78% rapporteert consumptie van alcohol: 26% consumeert minder dan eenmaal per maand, 29% twee tot drie keer per maand, 18% twee tot drie keer per week en 5% consumeert alcohol meer dan vier keer per week.

Wat de hoeveelheid geconsumeerde alcohol betreft: 53% consumeert minder dan drie eenheden per gelegenheid, 24% 3 tot 4 eenheden, 13% 5 tot 6 eenheden, 6% 7 tot 9 eenheden en 4% tien of meer eenheden alcohol per gelegenheid

Met betrekking tot het gebruik van middelen geeft 28% aan in het laatste jaar cannabinoïden te hebben gebruikt, 8% voorgeschreven of niet-voorgeschreven medicatie (met de bedoeling een dempend of opwekkend effect te genereren), 7% street drugs (opiaten, LSD, speed) en 4% stimulantia (zoals cocaïne of andere oppeppende middelen).

8%

van de studenten screent positief voor een alcoholgebonden stoornis. De aanvangsleeftijd voor alcoholgebonden problemen schommelt grosso modo tussen de 15-16 jaar.

5%

screent positief voor een niet-alcoholgerelateerde middelengebonden probleem. Middelgebonden problemen hebben een aanvangsleeftijd van 18 jaar.

De prevalentie van alcoholgebonden problemen varieert ook in functie van specifieke studentenkenmerken. Ze komen bijvoorbeeld vaker voor bij academische bachelorstudenten, masterstudenten en studenten in een schakeljaar.

Conclusies

  • Respectievelijk 5 en 8% screent positief voor een stoornis
  • 13% gebruikte ooit medicatie als middel
  • Alcohol-/middelengebruik komen vaak samen voor met psychische problemen
  • Het gebruik van alcohol, en bij uitbreiding van andere middelen als medicatie, moet voldoende aandacht krijgen binnen een integraal preventie- en gezondheidsbeleid van het hoger onderwijs.